onsdag, februar 09, 2011

Askepottsyndromet

Den første gangen jeg gjorde noe for å endre på utseendet mitt, var jeg 13 år gammel og tok hjemmepermanent. Fra naturens side hadde jeg helt glatt hår, det var tynt og pistrete uten så mye som en antydning til bøy. Men motebildet dikterte store, rufsete krøller, og vi som ikke hadde fått det utdelt ved fødselen, kjøpte oss det i tenårene. Mens håret mitt møysommelig ble viklet rundt permanentrullene og dynket med den illeluktende, og etter hvert temmelig sviende, permanentvæsken, så jeg for meg hvor flott jeg kom til å bli med store, myke, duvende krøller som danset rundt hodet mitt idet jeg snudde meg mot en kjekk gutt som sa hei. Jeg kom helt sikkert til å ligne litt på Madonna, eller i hvert fall bli en mye vakrere person enn den jeg egentlig var. Jeg gledet meg enormt.

Da rullene var fjernet og kjemikaliene skyllet ut, lignet jeg ikke det spor på Madonna. Krøllene mine var ikke store, myke og duvende, de var flate, stive og sikksakkete. Håret mitt danset ikke rundt hodet mitt når jeg snudde på det – det pisket tamt slik det alltid hadde gjort. Jeg ble ikke vakrere, jeg var akkurat den samme. Bare med litt mer puddelaktig hår.

Siden har permanentkrøller heldigvis gått av moten. Men ikke norske jenters behov for å skape det de mener naturen glemte å gi dem. Når jeg gransker meg i speilet i dag, er det tennene mine jeg er misfornøyd med. De er for gule. Puppene mine er for små, rumpa mi er for stor, magen for kvapsete, øyenbrynene for buskete, leppene for smale, ørene for utstående, huden min for rød og sinnarynken i pannen altfor, altfor dyp.

Halvparten av alle norske kvinner kunne tenke seg å få utført kosmetisk kirurgi. Slik permanentkrøller var helt comme-il-faut for alle med stritt hår på 80-tallet, er kosmetisk kirurgi blitt stuereint for alle med korrigeringsønsker på 2000-tallet. Klinikker som tilbyr plastisk kirurgi melder om glade dager og stadig flere kunder. Det vi aller helst vil fikse på, er brystene. Mens våre mødre vokste opp med at pupper kan være så mangt og man får være glad for dem man har fått, har dagens norske kvinner et helt annet syn på det. Pupper skal være store, runde og spretne (omtrent som krøllene jeg ønsket meg som 13-åring) – og har du ikke fått dem, kan du skape dem. Slik glamourmodell-Skalvidanse?-deltakerne Triana Iglesias og Aylar Lie har gjort, og programleder Dorthe Skappel, og omtrent 40 000 andre kvinner i Norge. Likevel er det mange som fortsatt har en sperre mot å legge seg under kniven.

Så vi kjøper figurformende undertøy i stedet: pushup-bher, shaping-bodyer, hold in-truser og bodyslimming-underkjoler har smøget ut av bestemorskuffen og inntil den kvinnelige gjennomsnittskroppen. Vi dytter opp og strammer inn, plusser på med hair-extensions, falske øyevipper, falske negler, store mengder sminke, og vips – så er vi en slankere, strammere, vakrere utgave av oss selv, i hvert fall for noen timer. Omtrent som Askepott. Prinsen ville ikke sett to ganger på henne om ikke hun hadde blitt stæsjet grundig opp før ballet, selv om hun var aldri så vakker på innsiden. Den eneste forskjellen er at Askepott hadde en god fe og magi til å hjelpe seg. Dagens kvinner er mer realitetsorientert.

Slik søsteren min er, når hun med et kritthvitt smil flasher sine nyblekede tenner, og jeg spør om hun synes hun har tråkket over en grense. Hvorfor det, er svaret, jeg har da farget håret mitt i årevis.

Er det noe annet å bleke tennene enn å bleke håret? Søsteren min har alltid hatt hvitere tenner enn de fleste, men nå hadde også hennes begynt å gulne litt. Det eneste hun har gjort, er å bleke dem tilbake til deres opprinnelige farge og slik fått tilbake det utseendet hun egentlig hadde. Samtidig rapporterer tannlegene at fargeskalaen som brukes til å lage fasetter og kroner har fått to hvitere nyanser etter at nordmenn begynte å bleke tennene sine. Hvithetsnormen er blitt forskjøvet. Mine ublekede tenner havner stadig lenger ned på skalaen.

Noe lignende er i ferd med å skje med rynker. De uglatte i blant oss ser stadig mer rynkete ut, etter hvert som glatthetsnormen forskyves. Søsteren min argumenterer for Botox på samme måte som for tannbleking: hvis et produkt kan gi henne det utseendet hun egentlig er født med, uten den irriterende sinnarynken i pannen, hvorfor skal hun ikke benytte seg av det? Hun har et poeng. Forskning viser dessuten at Botox kan gjøre deg gladere: når sinnarynken forsvinner ser du gladere ut, folk oppfatter deg som gladere, og dermed føler du deg gladere også. Det er en god spiral. På den annen side hevder forskere at Botox også kan gjøre deg følelsesmessig avstumpet: når ansiktsmusklene dine mister muligheten til å vise følelser, mister du også litt av selve følelsen. Det er en ikke fullt så god spiral.

Apropos spiraler: Jeg har endelig fått de krøllene jeg drømte om som tenåring. En stoffskiftesykdom har forandret hormonene mine og, pussig nok, håret mitt. Nå duver det rundt skuldrene mine i myke, rufsete bølger. Enormt irriterende, egentlig. For nå er det glatt hår som gjelder. Og øverst på ønskelista står en rettetang.


(Tidligere publisert i Kk, januar 2011)

31 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Hei Marit, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som dagens anbefaling på Lesernes VG.

maly.no sa...

Veldig bra skrevet! Du har et veldig godt poeng! Jeg skjønner ost hvorfor du fikk dagens anbefaling

Anonym sa...

Hei!
Utrolig bra å reflektere litt! Og du er kjempe flink til å sette ord på det.
Man vil alltid ha det man ikke har! Og mye vil ha mer!
Gleder meg til den dagen alle blir fornøyd!
Og det er "in" å være naturlig! :)
Kunne ønske det var bra nok å bare være meg!

Hei! sa...

Fantastisk!
Dette har også jeg brukt mye tid på å reflektere over. En venninne av meg, og jeg skulle en tur på byen en kveld. Og for et oppstyr dette var. Først var det på med silikon-innlegg i bh'en, så var det lang tjukt hair-extentions som skulle klippes på og rettes inn i håret (tok sikkert 45 min!). Så skulle hun ha på hold-in-strømpebuksen, så var det sminken, så var det disse 18cm høye helene hun såvidt klarte å gå på, fake-vipper, og fake negler. Da spurte jeg om hvorfor hun gad. Jo hun ville gjerne være litt populær blant gutta (noe hun også er.) Men jeg spør meg selv om guttene syns dette er attraktivt, hvis de får henne med seg hjem fra byen, å våkne opp ved siden av en helt annerledes jente enn du tok med hjem dagen før? Og om det ikke lengre er trendy, å være naturlig pen? (hvertfall prøve å se ut som man er det..)

susanne husebø sa...

så morsomt og bra skrevet :)
Fikk lyst til å lese mer :)

Anonym sa...

Hei,

utrolig morsomt å lese innlegget ditt! Jeg satt og smilte litt for meg selv, for dessverre er det jo akkurat sånn verden har blitt. Håper flere innser at det blir for dumt om alle skal se like ut, alle skal ha falske pupper, bleket hår og tenner, falske negler, være slanke og solariumsbrune.

Liker måten du reflekterer rundt problemstillingen på og hvordan du setter ord på det! Gleder meg til neste innlegg allerede :)

Stå på!!

Anonym sa...

Bare en liten korreksjon: Triana har ikke silikon. Ellers bra!

Anonym sa...

Til anonym: Jo det har hun, noe til å med venninen (Kjæresten til petter pilgaard) har innrømmet i et intervju. Bra innlegg!

Anonym sa...

Beklager, anonym. Dårlig reseach fra min side. Har alltid synes at de så naturlige ut. Vel, naturlig er overlegent best!

Mariann sa...

Dette var et veldig godt innlegg, og jeg kan bare si meg helt enig i dine observasjoner! :)

Anonym sa...

Hei, veldig bra artikkel. Jeg ville bare si at denne tendensen har utviklet seg ganske raskt også mellom ungdommer og barn. Ingen av dem har respekt for "naturlige" folk, med uvanlige størrelser og tenner og hår. Jeg har en venninne som er veldig pen, men fikk en av forantennene mørkere og hun fortalte at mange av ungdommene, hun jobber med, ler pga dette og sier stygge ord. Veldig trist. Skulle ønske at samfunnet var like åpen for alle og ikke bedømme utifra utseendet. Men desverre har det blitt slik at det falske utseendet selges i dag!

Anonym sa...

kjempe bra innlegg! "korigering" kan være vel og bra, så lenge det ikke går til hodet på deg (noe det dessverre ofte gjør-mye vil ha mer) Men Triana har nok silikon, det har jeg ett bevis på her hjemme- nemmelig ett blad hvor hun har gitt ett intervju hvor hun nettopp forteller om dette ;) men hun valgte å ikke ta så store, og at de ser litt naturlig ut siden hun hadde litt str på dem fra før :) men hsr Dorthe silikon? hun er jo en formful dame, ikke unaturlig hvis det er hennes ekte pupper, men vet ikke jeg :)

Anonym sa...

Genialt! Skulle ønske naturlig utseende kunne blitt satt litt mer pris på.. Det er absolutt de usminka dagene som er best:D

Andrea sa...

Kjempebra skrevet! Liker måte du legger det frem på, og det er så absolutt viktige ting å reflektere over, uten at man trenger å være ekstremt for/imot noen av delene. Kommer til å følge bloggen din videre, ser du tar opp viktige og morsomme ting.

Anonym sa...

Kanskje man rett og slett skulle slutte å bry seg så mye om hva andre synes? Det er i alle fall en grense for hvor langt jeg gidder å gå for å få folk til å like utseendet mitt, og den går LANGT før jeg kommer til sprøyter og skalpeller...

Helene Drage sa...

Utrolig bra skrevet!

apples sa...

Jeg er 26 og gruer meg egentlig litt til å bli eldre. Jeg farger håret, bruker linser, sminke når jeg går ut og hadde ikke noe imot å bleket tennene.

Men botox, silikon, ansiktsløftninger, full kroppsvoksing, hårextensions, fettsuging og det som verre er? Nei takk.

Det jeg gruer meg til, og lurer veldig på, er om jeg kommer til å se dobbelt så gammel ut som mine jevnaldrende om tretti år. Slik trenden er nå er det absolutt ikke usannsynlig.

Adolph sa...

Når dere ikke vil ha feit sex, men svermer som døde mygg om homofile motesynsere, får dere aldri vite hva MENN mener om kropp. Og hva sex er... du lever i en liten boble!

Anonym sa...

Hei! Veldig bra innlegg, det er nok slik mange av oss tenker, det er ikke lett å skulle leve opp til idealene. Viktig å ha tro på seg selv, og vite at utseende ikke er alt. Jeg ser ikke noe gale i prinsippet om at alle må få gjøre som de vil, men det legger et stort press på unge mennesker. Jeg må likevel få kommentere det du sa om Botox. Det er ikke helt tilfelle at du lammer ansiktsmuskulaturen så du blir uttrykksløs. Det er veldig opp til den som setter injeksjonen. Ansiktet vårt har faktisk veldig mange muskler, og Botox lammer impulsen som gjør at muskulaturen trekker seg sammen. Det vanligste er at Botox settes i ett lite område av pannemuskulaturen, eller i "kråketærne"ved siden av øynene. Det er viktig at Botox settes av kvalifisert helsepersonell, som er opptatt av estetikk og ikke minst etikk. Hvis du ser noen som har fått for mye Botox, har de nok vært hos noen som ikke er flink, eller ikke har klart å sette grenser for kunden sin. Jan Thomas er et slikt eksempel. Han er jo i utgangspunktet en nydelig mann som ikke hadde trengt noe, spør du meg...Han har nok ikke bare Botox, men fillere også, enten Restylane, Juvederm eller lignende. Synd:-( Men han bestemmer jo selv....

Terje Hoel sa...

Hei Marit.

Så hyggelig at du ville strekke deg så langt at du ville ofre hele deg selv for å glede den gutten du var glad i. Det er en utrolig stor gave å gi den du er glad i. Vi som er menn kommer knapt halvveis. Men husk på at det er deg han skal lære å være glad i og ikke et fantasibilde. Personlig tror jeg ikke det er å oppfylle en drøm som er viktig, men å være sitt beste jeg og bli elsket for sitt store potensiale samtidig som klarer å le av sine feil. Da blir livet fantastisk. ;-)

ninabakke sa...

Jeg passer ikke inn, jeg har vel forsøkt å farge håret mitt 3-4 ganger i en alder av 27 år, jeg bruker sjelden noe annen sminke enn mascara. Og alle push-up bhene er kastet i en alder av 25 da jeg endelig skjønte at jeg har ingen pupper å pushe opp :P

Morsomt og fint innlegg!

Nei, svært lite unaturlig hos meg, men jeg er absolutt opptatt av å ta meg godt ut :) Og med noen få modelloppdrag bak meg hender det de pøser på med sminke, dytter ruller i håret og fyller rommet med hårspray, men en dusj senere er jeg meg selv igjen, herlig

Anonym sa...

Bra skrevet. Det er tydelig at dere jenter sliter mer enn de fleste gutter når det gjelder utseendet.

Men er det nå slik at alle gutter vil ha jenter med store silikonbomber og ansikt som er så fullt av Botox at de knapt kan bevege det? Jeg synes mange av disse kunstige damene rett og slett ser helt jævlig ut! Ja, silikonbombene er nok et blikkfang, men er det dermed sagt at alle gutter ønsker jenter med slike? Nei! Leste for en stund siden at de "mannfolkbladene" som øker mest i USA er de som kun bruker naturlige modeller. Det sier litt. Mange menn begynner å bli lei disse "perfekte", kunstige modellene.

Personlig foretrekker jeg det naturlige. Har du noen rynker eller skjeve tenner, ja hva så? Det bare understreker din personlighet og skiller deg ut fra mengden. Jeg traff ei jente fra Thailand forleden. Selv om hun var over 40 år hadde hun kropp som en 20-åring. Likevel var hun ikke fornøyd fordi hun syntes puppene var for små! Jeg for min del syntes hun var helt perfekt, og ville valgt henne foran en hvilken som helst falsk silikonmodell! Gi men heller en naturlig jente med sjarm og utstråling!

Line sa...

utrolig bra skrevet! :)

Anonym sa...

Bra skrevet! :)

Marlene sa...

Lo godt av innlegget ja, er jo et sånt samfunn vi lever i. Selv er jeg 18 år, begynte med maskara i 9ende, og har egentlig aldri brukt så masse sminke. Idag begynner de i 7-8 med all slags sminke jeg ikke engang vet hva er, og ser så mye eldre ut enn meg, og enn det de egentlig er. Så er ikke rart det skjer voldtekter heller, sånn sett, kan jo hende folk tror de er eldre enn det de er, og slipper de inn uten legitimasjon på plasser de absolutt ikke skulle vært, og utnytter ei litt for full jente.. Bare litt brainstorming fra min side.
Som sagt, bra innlegg! :)

Anonym sa...

Dei fleste gutta liker det naturlige, men jenter er mest opptatt av kva andre jenter synest. Det er kun i ettertid at gutta kjekke å ha til å gi skylda for alt det jentene gjer.
Når jentenes forbilder er tenåringsbloggera som er kjøpt av kosmetikkindustrien samt ultrafeminine homofile som forteller kva gutta liker så må det gå gale.

Anonym sa...

Veldig bra skrevet!

Anonym sa...

Er nok ikke bare damer som er blitt mer jålete. Er mann i slutten av 20-årene og farger håret fast (striper) for litt mere blonde nyanser. Bruker linser med litt ekstra farge, og vurderer å ta en aldri så liten tannbleking til sommeren.
Forskjellen er at jeg er pent nødt til å holde kjeft om dette til alle og enhver, mens dere i det minste kan snakke åpent om det.

Synes personlig det ikke er noe i veien å gjøre seg mer attraktiv for det motsatt kjønn, så lenge man forstår at alt er med måte..

Amarjeet Prasad sa...

Hey....Great Blog

fargelinser
billig hudpleie

Unknown sa...

flott artikkikkel , fant det jeg lette etter.

vimaxasli sa...

Kirurger kan omforme utseendet på kroppsdeler gjennom kosmetisk plastisk kirurgi . Noen av de vanligste kroppsdeler folk ønsker å forbedre gjennom kirurgi inkludere

Brystene: Øk eller redusere størrelsen på brystene eller omskape sagging brystene
Ører: Reduser størrelsen på store ører eller sett utstående ører tilbake nærmere hodet
Øyne: Riktig hengende øvre øyelokk eller fjerne puffy poser under øynene
Face: Fjern ansikts rynker, bretter eller akne arr
Hår: Fyll ut balding områder med ens eget hår
Nese: Endre formen på nesen
Tummy: Flat mage
plastisk kirurgi bergen