onsdag, oktober 06, 2010

Å få øye på ondskap

Kan man anklage de svenske og norske delegasjonene som besøkte Pol Pots Kambodsja for delaktighet i folkemord? De så ingen overgrep mot den kambodsjanske befolkningen, bare et land midt i en strålende, krevende revolusjon.
I dag er kampen for revolusjon byttet ut med kampen mot terror, i Afghanistan, Irak, Somalia, Kongo. Men blindheten er den samme. Vi lukker øynene for menneskene, og ser bare kampen. Ideologien. Målet. Ondskapen får fritt spillerom på veien.

Les hele mitt debattinnlegg i Aftenposten her: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3843680.ece

2 kommentarer:

Båtflyktning sa...

Bra artikkel! Jeg skal lese boka.
Kambodsja nevnes ofte ifm Vietnamkrigen.

Parallelt til Vietnamkrigen: Jane Fonda nektet at det skjedde overgrep under det nye sosialistiske regimet i Vietnam, selv om hennes antikrigskollega kunne bevise overgrepene. Se:

Den første “rock’n’roll-krigen”

eller:
Pol Pot og parallelle historier”

bjerkholt sa...

Hei,
jeg ble positivt overrasket over artikkelen i Aften. siden avisen har et tabu mot at skribenter får nevne sine egne verk. Avisen har altså ikke anmeldt boken, vel heller ingen avis i Oslo? Interessen for seriøst stoff er dalende. Neste tema må bli det parallelle tilfelle Vietnam, hva 50 000 norskvietnamesere har å fortelle, som legen Khang Nghyen gjorde i en kronikk i Aften. Selv har lenge vært engasjert med disse spørsmål og kan kanskje få lov å sende deg boken "Urett foreldes ikke". Hilsaen Frank Bjerkholt.